Sunday, 1 September 2013

Salah ke Lelaki Melatah???


Selamat pagi dunia!!!!

Tudia semangat habaq hang. Dah seminggu aku tak post entri baru. Disebabkan kekangan-kekangan yang tak dapat dielakkan. Busy katanya..padahal..hahaha

Okey berbalik pada topik aku nak cakap hari ni. MELATAH. Ofkos semua tau kan apa tu. Nampak sangat bangang tahap lembu laut kalau tak tau. At least paling kurang mesti pernah tengok makcik makcik melatah. Kan...Pastu gelak guling guling kalau tengok orang melatah.

Melatah dah kira cukup sinonim dengan orang melayu. Pi check tengok nenek kita ke, tak pun mak kita ke...hangpa cucuk sikit pinggang depa, tengok apa jadi...nak lagi best buat masa depa tengah memasak..mau nak terbalik segala periuk belanga.

Biasa kita dengar golongan perempuan yang veteren kuat melatah. Kalau lelaki????

Kes lelaki melatah ada walaupun tak banyak. Dan salah seorang yang termasuk dalam statistik adalah aku...hikhikhik...

Sejarah macam mana aku boleh terjebak jadi melatah ni bermula kat zaman sekolah asrama...ada dua tempat yang aku sensitif kalau orang sentuh...satu kat leher, satu lagi kat pinggang...mula-mula tak teruk sangat..aku akan melatah kalau orang cuit pinggang...habis segala benda mencarut aku sebut....

Orang cakap kalau kita selalu usik orang yang kuat melatah, nanti jangkit kat kita...nak dibuat cerita mak aku pun melatah jugak...so anak dia yang sorang ni pulak memang kaki menyakat...asal tengok mak aku leka sikit, mula lah aku sergah..mau tak melatah orang tua tu...hahahahaha....

Sudahnya aku pulak berjangkit melatah...tu lah balasan dia....sekarang ni dah keje, semua staff lab tau aku melatah...pantang tengok aku relax2 duduk, mula lah ada yang gatal tangan cucuk pinggang...bila aku mencarut bukan-bukan, dorang gelak-gelak..ciss ingat aku ni bahan untuk menceriakan suasana...kurang asam betoiii...

Yang aku risau bukan apa, takut makin teruk nanti..sekarang kira okey la jugak...aku tak de lah melatah sampai kejar orang pakai parang...cuma aku cepat terkejut..kalau orang sergah pun dah melatah yang bukan-bukan...kadang-kadang tu bila staff tiba-tiba je masuk bilik aku tak ketuk pintu pun aku dah terkejut melatah...

Abah pernah cakap yang aku ni jenis lemah semangat. Sebab tu dia risau jugak bila tengok aku sekarang ni makin cepat terkejut.....

Kalau naik kereta dengan kawan aku kan, dia saja je brek mengejut....bengong...aku pun apa lagi..terkeluar segala benda yang tak sepatunya...kawan pernah tanya apesal kalau aku melatah asyik sebut perempuan punya je...awat tak sebut sendiri punya...bodo kalau aku boleh main suka suki sebut itu ini bila melatah, baik aku sebut benda-benda yang elok..beristighfar ke..dapat jugak pahala..ni benda luar kawal...apa yang aku sebut tu, korang dengar je lah...

Cuma aku ada jugak la rasa malu...ye lah kadang-kadang tu depan orang ramai pernah jugak aku melatah...segan siot..ada sekali tu,kat kauter bank...pen terjatuh je pun....benda aku sebut pulak benda dalam kain perempuan....akak kat kaunter tu dah sengih-sengih....waaaa tak tau nak letak muka kat mana....

Pernah jugak la aku sound member-member yang rajin sangat usik aku. Ye lah, yang malu aku...penat satu hal...mau pendek umur aku kalau dah selalu sangat kena usik...dorang jawab tak best kalau tak usik aku...pundeksss....tapi aku tak marah pun...

Risau jugak aku bila dah berusia nanti macam mana...harus aku gam je mulut sendiri....Ada jugak la aku search tengok ada tak ubat untuk orang latah ni...so far tak de lagi....punca-punca dia pun masih tak dapat dibuktikan secara saintifik...cuma kemungkinan ada jugak berkait rapat dengan gen dan keturunan...may be betul jugak...sebab nenek dan mak aku memang kuat latah... dalam family aku sorang je lelaki yang melatah....



Awas!!!!lepas ni aku nak letak pisau kat poket..
Sape berani cuit pinggang aku..mau melayang pisau kat kepala....








6 comments:

  1. Masa skolah menengah dulu aku pon ada simptom melatah, tp xde la mencarut bagai, just opocot jekk.. mmg slalu la kene usik dgn mber, then aku dah lupa mcm ner nak hilangkan rasa geli kat bdn bila kene cuit n smpai skang aku bkn penggeli dah, kene raba ke or geletek ke aku ok jek.. then yg bab bila benda jatuh n melatah tu aku praktikan xckp yg bkn2, aku praktik sebut allah hu akbart.. then lps tu mber dah xsyok kacau aku lg dah sbb dah xde aksi melatah dah lps tu.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasib la dapat member pon kuat menyakat....byk pahala kau bro bila melatah jer sebut Allah hu akbar....heheheh...:)

      Delete
  2. hahaha...tu la ang sape suh duk nyakat mak ang.kang da jangkit...hehehe...mase aku kat plkn dulu..ade la dak dorm aku nih..mmg kuat melatah...tapi dia nih bukan melatah perckapan..tapi melatah perbuatan...haha...ko cucuk jer pinggang dia pastu ko ckp jer suh wat ape..dia wat..contoh ko cucuk pastu ko suh dia bogel...dia akan wat...haha..giler x giler..kihkikih...mase pas form 5 aku keje kilang ade mmber keje aku nih..yg nih melatah memek muka...hahaa...cuck jer dia nnti dia wat memek muka yg lawak...hahaha....tapi tu la...kesian sbnrnye org yg ade melatah nih...kite yg x melatah nih suke2 jer nk kaco diorg.....huhu ape2 pn kid..blaja tuk kawal melatah ko tu k...=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah...kan dah jangkit kat diri sendiri....kronik nye kawan kau tu...agak2 kalau suh dia ehem ehem time melatah tu, dia buat tak???hahahahaha

      Delete
    2. Aku rase dia wat..hahahha...tp just bbrpe saat je la..hahah

      Delete
  3. Latah aku lagi teruk..benda jatuh pun da boleh melata

    ReplyDelete

Followers

World Clock