Friday, 29 August 2014

I'm free now...


Sedih memang sedih....menangis meraung macam orang gila pun...no point...

Benda dah jadi...keputusan pun dah dibuat...even aku sendiri tak setuju dengan apa yang dah diputuskan...nak buat macam mana...pihak sebelah sana sudah muktamad tak mau teruskan hubungan ni....

Kalau aku meroyan pun dia dah tak kesian....its ok...

Next week nak ke Kuantan lagi...ada kursus seminggu....hopefully aku boleh lupakan pasal benda ni....then lepas kursus nak chow balik kampung....

Bila ada musibah je baru nak ingat mak abah....mungkin sebab tu benda ni jadi...nak suruh aku balik kampung jenguk mak abah....Tuhan lebih mengetahui...

Serik kah aku????

Buat masa ni rasa serik la kot...hahahahahahaha.....

So...aku akan stop dulu dalam dunia blog ni....nak rest kan diri....

See you soon guys....


Wednesday, 20 August 2014

Retak menanti belah....

Dah tak de benda yang boleh aku buat....just accept je lah apa yang jadi sekarang..

Aku diberi masa untuk berpikir....pikir balik sedalam-dalam nya....adakah nak teruskan atau stop sampai kat sini je...

Kepala dah buntu..tak tau nak pikir apa....

Salah aku...atau salah dia...dah tak guna nak salah kan sapa-sapa....

Mungkin peluang kedua itu ada...mungkin jugak ianya akan jadi sejarah....

Kalau boleh..aku tak mau pikir benda-benda...buat sakit kepala..serabut...tapi benda dah jadi...nak tak nak...kena selesai kan jugak...

Sama ada penyelesaian itu yang menggembirakan ataupun tak...

Malas nak buat apa sekarang....petang ni nak ke Kuantan....ada urusan sikit...boleh lupa kan benda ni buat sementara.....




Sunday, 17 August 2014

Sesekali perlu mengalah....


Kadang-kadang memang susah nak mengalah..susah nak rendahkan ego yang tinggi melangit..susah nak mengakui salah sendiri...walaupun memang sah-sah salah diri sendiri...

Tapi itu lah...manusia ni salah sendiri memang tak nampak...salah orang aje yang nampak..yang dibesar-besarkan...yang dicanang-canangkan...

Dalam perhubungan kalau masing-masing tak mau mengalah...hang tuduh aku..aku tuduh hang...balik-balik nak tuding jari kat orang...apa salah nya saling mengalah...tak de luak mana pun...kadang-kadang ego dalam diri tu perlu dibuang...

Ni asal gaduh jer..tangan kaki semua nak naik...lepas tu habis diungkit diselongkar balik cerita buruk dulu kala...bila masa okey...sayang..i love u...u love me...ingat tak sakit hati ke bila orang yang disayangi ungkit balik sejarah kita yang dulu...lebih percaya kan cakap orang daripada kita....

Dengar cakap orang pun satu hal...nampak sangat kepercayaan terhadap orang yang kita sayang tu tak de dalam diri sendiri...mulut orang...kalau nak dengar orang cakap buruk pasal kita, memang tak cukup sehari....yang dengki busuk hati sampai sudah tak kan berhenti cakap bukan-bukan pasal kita...

Sesekali diri tu mengalah..apa salah nya...tak tercalar pun maruah kalau kita sendiri yang mulakan kata maaf..walaupun bukan salah kita pada mulanya...

Jangan sampai bila dah sampai tahap yang kronik...yang dah tak boleh diperbetulkan balik...masa tu baru nak menyesal...baru nak melalak siang malam....

Sesetengah orang bila hati dia dah sakit...perasaan sayang dia dah mati....pujuk lah macam mana sekalipun...untuk kembali semula adalah mustahil...hati manusia ni rapuh...bila dah hancur berkecai....mampu ke nak kutip satu per satu..then cantum balik...walaupun guna gam gajah....parut tetap ada...






Monday, 11 August 2014

Tamparan berbisa....

Selamat pagi....walaupun masih dalam mood raya...kerja tetap kerja yok...

Cer korang tengok garisan kat tapak tangan korang...hah bentuk apa???

Petang semalam...tengah dok borak-borak dengan staff lab yang lain...sambil mengunyah biskut raya...ada sorang staff aku ni mintak aku tunjuk tapak tangan...pelik jugak mula-mula tu...dah kenapa nak tengok tapak tangan aku...

" Ish ni kalau tampar orang..berbisa ni.."  

Staff yang lain pun macam pelik dengar dia cakap macam tu...aku dah pernah dengar pasal ni..sebab waktu kecik-kecik dulu kan selalu main dengan kawan-kawan...pakat dok compare dengan kawan-kawan...tengok kalau corak garisan macam huruf M..maksudnya miskin...kalau bentuk tu macam huruf K...maksudnya kaya lah hidop kau sampai ke tua...

garis tapak tangan berbentuk M...



Yang macam gambar kat atas ni garisan tapak tangan yang berbentuk M...aku mintak le dorang yang lain tunjuk tapak tangan masing-masing...semua lebih kurang sama macam kat atas ni...

Pastu yang lain pun check tengok tapak tangan aku pulak...

kanan




kiri

Aku punya tapak tangan ada satu garis melintang...dulu waktu kecik-kecik...katanya ni bentuk K..so aku kaya lah kannn...

Yang pasal tampar berbisa tu aku pernah dengar masa belajar kat Matrikulasi...member satu kelas gitau...sebab tok wan dia guru silat...katanya sape-sape yang ada corak garisan tangan macam aku ni..kalau terer silat...bila bertarung dengan musuh...sakit owh kena pukul dengan tapak tangan aku ni....hahahahaha...choiiiiiiii.....

Lembik macam aku ni nak belajar silat....tanya la abang-abang aku...mana pernah aku buat kerja-kerja berat kat rumah...tolong abah bertukang ke....tolong abah angkat guni padi ke...minat aku lebih kepada tolong mak kat dapur...hahahahaha...anak dara sangat kan....

Dulu kat sekolah menengah ade lah Persatuan Silat Cekak ....harammmm aku nak join...idok le...mana-mana aktiviti yang memerlukan kudrat tenaga jantan ni..aku kurang sikit...tak kena gaya aku nanti tak nampak macam bersilat...macam kera kena belacan ye la kot...

Tapi kan..benda-benda ni tak boleh percaya sangat...aku sendiri pun tak percaya...meh sini aku nak tengok berbisa ke tak tamparan aku...sape sukarela nak sua pipi????

Tapi kalau tamparan wanita meroyan yang laki kahwin lain agak nya sangat berbisa la kot kalau hinggap kat pipi...

Kalau nak tau dengan lebih lanjut pasal rahsia garisan tapak tangan ni...korang bley singgah kat sini....baca boleh just untuk pengetahuan..tapi jangan percaya sangat...semuanya ketentuan Allah....












 






















Wednesday, 6 August 2014

1st time dicium oleh jantan....


Dulu aku pernah buat entri pasal 1st crush aku masa kat zaman universiti....check di sini....

Si A ni yang macam aku pernah ceritakan memang baik dan popular kat kolej kediaman yang aku duduk...orang ada jawatan penting la katakan...

Dari segi perwatakan bawak ke kepimpinan...A++ aku kasik....penyelia-penyelia kolej pun sayang dia...kalau join projek kolej bawah dia, memang seronok la buat kerja...x de stress...x de kena maki hamun....dan projek-projek dia handle semua nyer superbb...enjoy and fun...

Pengalaman 1st time kena cium dengan dia memang satu pengalaman yang aku tak kan lupa sampai bila-bila...walaupun dah 3 tahun lebih tak jumpa si A ni...sampai sekarang aku still tertanya-tanya...ape ke motif dia buat macam tu...

Begini ceritanya...................

Satu hari tu...kalau seingat aku hari Rabu kalau tak silap...dengan riang gumbira nya ponteng kelas sebab nak pi tengok wayang kat Mid Valley....setiap hari Rabu tiket wayang GSC kat situ murah, 7 ringgit kalau tak silap...

Memang perangai macam jahanam dulu..mak abah kasik duit suruh belajar..sudahnya meronggeng aje keje nye....tapi kalau nak pi enjoy aku tak guna duit yang mak abah kasik....aku pakai duit scholarship JPA...kira mewah le jugak...hahahahaha....

Aku bersama-sama 2 orang lagi classmate aku yang jugak satu kolej kediaman..yang sorang lagi tu pula roommate aku...hahhhhh memang kamceng sangat-sangat lah...tuang kelas sama-sama...sama-sama fail subject pastu kena repeat paper next sem nyer..padan muka....buat lagi dosa kat lecturer...hahahahaha...

Kiranya petang tu pun aku ngan classmate aku tu nak pi la tengok wayang...citer apa, aku dah tak ingat...tapi tidak kesampaian sebab full house...ada pun midninght punya...idok le kami nak pi tengok tengah-tengah malam buta...nak balik ke kolej lagi..udah le masa tu naik bas rapid je..esok nya ada kelas lagi...nak skip lagi kelas esok tu....heh aku pun masih pikir masa depan jugak....

Bila dah cancel nak pi tengok wayang..tak tau nak buat apa....merayau je lah dalam Mid Valley tu macam kutu haprak....habiskan masa...masuk keluar kedai-kedai kat dalam tu sampai bosan...

Tengah dok ralit window shopping...kebetulan si A dan geng2 dia pun baru sampai kat situ..geng2 dia tu pun satu kolej kediaman dengan aku...memang kenal lah..walaupun x de la rapat mana...

Macam biasa...A kalau jumpa aku..mesti dia nak jalan dengan aku sambil letak tangan kat bahu aku...kadang-kadang aku rasa macam dia ni nak something je daripada aku..tapi aku tau die ni straight..tapi ada masa bila dia layan aku semacam je, nampak macam tak straight le pulak..

Masa tu aku masih hijau dalam dunia PLU nih...masih lagi naif orang kata...walaupun time tu aku dah mula menyedari yang nafsu aku lebih kepada lelaki...bukan perempuan....tu yang was-was je rasa pasal si A nih...pengalaman dalam dunia songsang pun tak pernah...datang pulak dari kampung hulu sana tu hah...suci lagi tak de terdedah dengan benda2 ni semua lagi...hah kauuuu....kalau nak tau dulu masa belajar aku tak de lah se'bohsia' macam sekarang ni...

A and the geng pun tak pape plan..just nak cari barang apa ntah...kami decide nak main bowling je akhirnya....nak tak nak aku kena follow le jugak....jadahnya aku nak main menatang game tu...harammm reti main...asal campak je masuk longkang...semedang dapat nombor last...selalu point yang aku dapat purata dalam 50 ke bawah jerrrr....memang loser habis...ketawa terbahak-bahak Shalin Zulkefli kalau tengok aku main bowling...

Dorang main...aku just jadi pom pom girl kat belakang...tukang sorak plus gelak kat orang yang campak masuk longkang...padahal diri sendiri pun main macam gampang...hahahah...baik kita gelak kat orang daripada orang gelak kat kita..ye dok...

Okey dipendek kan cerita tengah dorang dok main...entah macam mana...secara tiba-tiba si A ni datang kat aku terus cium kat pipi..depan yang lain...terkejut beruk habaq hang....hahahaha....mesti ada yang ingat dia kiss mulut ke mulut kannn...hahahahaha...kalau kiss mulut ke mulut...mau pengsan terus aku kat situ...

Ape lagi yang lain pun bersorak sakan la...malu aku...yang A sengih-sengih je....reaksi dia seolah-seolah apa yang dia buat tu tak salah...

Tapi kan yang pelik nyer lepas dia cium tu terus dia dah tak duduk dekat aku...sebelum tu elok je melekat kat aku..kejap-kejap pegang lengan...kejap-kejap pegang pinggang...

Walaupun terkejut..tapi dalam hati aku suka...ye lah aku pun dah mula ada perasaan suka dekat A....berangan jugak le kalau dapat coulple dengan dia...mana tak syok gila babi..orang yang kita suka, cium pipi kita....sejak aku lepas akil baligh ni dia le jantan pertama yang cium pipi aku tau...even bila dah meningkat remaja, abah aku pun x de nyer nak cium pipi aku bila salam masa hari raya...

Berminggu-minggu jugak le aku angau lepas kes kena cium...tapi yang tak best nyer...lepas daripada tragedi tu, aku jarang nampak dia....jodoh tiadaaaaaaa kot...hahahaha....baru nak feeling-feeling sikit.....

Begitulah kisahnya....maybe ada yang rasa..eleh takat kena cium pipi je pun...bagi aku benda tu pengalaman paling manis yang tak kan aku lupa sampai bila-bila...My Abang aku cukup jeles bila aku cerita kat dia....hahahahaha....

Sekarang bukan takat pipi je kena cium...muahahahahaha..okey baik aku stop sebelum korang muntah hijau....





































Sunday, 3 August 2014

Sukan Terjun di Komanwel 2014.



Salam sejahtera semua....hari ni aku dah start keje balik...malas ya amat nak buat keje...

Rasanya belum terlambat lagi aku nak ucapkan Selamat Hari Raya kepada rakan-rakan blogger yang lain dan juga kepada pembaca setia blog aku nih...Maaf Zahir dan Batin....kosong-kosong yerk... :)

Dalam pada sibuk dok sambut raya..aku tak lepas kan peluang follow Sukan Komanwel 2014 di Glasgow....ofkos aku nak tengok sport feveret iaitu sukan terjun...hikhikhik...seronok dok usya atlet sukan terjun nih...pakai spender je beraksi....merembes habaq hang...muahahaha

Malaysia kira boleh berbangga jugak le dengan adanya Ooi Tze Liang....berjaya mengharumkan negara dengan 1 pingat emas dan 1 pingat perak....emas dalam acara terjun 3m papan anjal....manakala perak dalam acara 10 meter platform...tahniah....badan apek ni boleh tahan..cuma tak berapa taste bila tengok muka dia....



Ada sorang atlit terjun dari England yang aku suka tengok...Jack Laugher...comey siot muka dia...


Mamat ni pun hebat jugak...dapat 2 pingat emas dan 1 perak....yang perak tu dia kalah dengan Ooi Tze Liang...






pernah beraksi di Olimpik London...sama hebat dengan Tom Daley, atlit senegaranya...


























Followers

World Clock